terug naar blogs

Domain Driven Design: Wat is het en hoe gebruik je het?

Afbeelding voor Domain Driven Design: Wat is het en hoe gebruik je het?
avatar van Marlou
auteur
Marlou
auteur
avatar van Marlou
Marlou
Wat is Domain Drive Design?
5 januari 2023 leestijd 3-5 minuten

31 oktober t/m 2 november waren onze developers Frank, Joop en Vera naar het KanDDDinsky event in Berlijn. Het was de 5e editie van een jaarlijks event waarbij er gesproken en gewerkt werd aan Domain Driven Design. Maar wat is Domain Driven Design nu precies en hoe kan dit een bedrijf helpen efficiënter en gerichter te ontwikkelen? In deze blog spreken onze eigen developers over hun ervaring bij KanDDDinsky en hoe zij naar Domain Driven Design kijken.

Afbeelding voor

Heb je vragen of feedback over onze blog?

Wat is Domain Driven Design?

Domain Driven Design (DDD) is ontstaan vanuit het probleem dat development vaak op zichzelf staat in een bedrijf. Hierdoor komt het voor dat er een mismatch ontstaat tussen de opdracht en het opgeleverde product. De ontwikkelaar van de DDD methodiek, Erik Evans, ervaarde eerstehands hoe sommige functies nooit gebruikt werden omdat zij te ingewikkeld waren voor de eindgebruiker, niet aansloten bij de wensen van de klant of simpelweg niet begrepen werden door aparte benamingen. Om deze redenen schreef hij het boek “Domain-Driven Design: Tackling Complexity in the Heart of Software” waarin hij uitlegt hoe de kern van software development gelijk staat aan het oplossen van domein relateerde problemen, alle functies dienen dit basisdoel.

Een comicstrip over waarom Domain Driven Design belangrijk is.

Wat is het doel van Domain Driven Design?

De interpretatie van verschillenden afdelingen over hetzelfde project verschilt van elkaar zoals je in de bovenstaande afbeelding kan zien. Het doel van Domain Driven Design is breed gezegd het dichterbij elkaar brengen van development en de andere afdelingen binnen een bedrijf. Communicatie met de klant is daarbij ook een belangrijk onderdeel. Dit is de onderscheiden in drie kernpunten;

Met welk doel zijn wij naar het KanDDDinsky event gegaan?

Frank: Kennisverbreding, ik was al een tijd zelfstudie aan het doen. Sinds de komst van Joop werd dit steeds verder gestimuleerd en besloten wij op zijn aanraden naar dit evenement te gaan om daar met peers te kunnen leren en oefenen. Uiteraard zie ik ook heil voor Rootnet zelf.

Joop: Ik ben al eerder naar DDD conferenties geweest en pas deze werkwijze al langer toe in mijn werk. Ik ben bij Rootnet komen werken om DDD hier toe te gaan passen. Persoonlijk ben er erg enthousiast over deze methode en is het mijn doel DDD strategisch binnen Rootnet in te gaan zetten.

Wat hebben jullie mee terug genomen uit Berlijn?

Frank: Wat de conferentie mij heeft opgeleverd is dat ik meer vragen heb dan toen ik er heen ging. Maar deze vragen geven mij juist weer sturing om verder te kunnen in de zelfstudie. Met andere woorden, ik heb een duidelijke focus mee terug genomen. Daarnaast heeft de conferentie mijn enthousiasme voor het spreken weer opnieuw laten opbloeien.

Joop: Wat voor mij interessant was was dat ik twee jaar geleden naar de laatste conferentie was geweest. Ik merkte dat ik na twee jaar tegen enkele vraagstukken aan liep en het was fijn om daar weer onder peers te bewegen die dezelfde vragen hadden.

Hoe passen wij Domain Driven Design toe bij Rootnet?

Joop: Op dit moment zijn we vooral bezig het technische gedeelte toe te passen in onze code bases. Dit betekent dat we code opdelen in kleinere blokken die flexibel zijn opgezet zodat deze herbruikbaar of aanpasbaar zijn. We werken er daarnaast aan om intern onze communicatie te verbeteren. Idealiter halen wij de scheidslijn tussen development en support weg om dat we feitelijk hetzelfde doen. De klant helpen. Support doet dit door vragen te beantwoorden, development doet dit door software te ontwikkelen. Door deze lijnen korter te maken en meer samen te werken in plaatst van losse afdelingen te hanteren zullen onze features beter gaan aansluiten bij de wensen van onze klanten.

Gaan we volgend jaar weer terug naar de 6e editie van KanDDDinsky?

Frank: Wat mij betreft wel!
Joop: Zeker maar dan met meer mensen, minimaal samen met support.

Onze Vera heeft in ieder geval haar kaartje voor volgend jaar al bemachtigd door de costuum wedstrijd te winnen voor met haar versie van “Karen the Projectmanager”

Vera wint de KanDDDisnky costuum wedstrijd 2022.

Heldere communicatie, korte lijntjes.

Wil jij ook een hosting partner die jouw taal spreekt?

avatar van Marlou
Marlou staat klaar om je te helpen
Naar contactpagina









gerelateerde blogs

Voor als je nog niet uitgelezen bent