terug naar blogs

Vijf redenen waarom je vandaag wilt beginnen developen met Git

Developer on Git
avatar van Frank van Hest
auteur
Frank van Hest
auteur
avatar van Frank van Hest
Frank van Hest
26 mei 2023 leestijd 7 minuten

Voor sommigen is Git nog een groot vraagteken, anderen weten niet meer hoe hun leven er uit zag voordat ze het ontdekten. Een groot aantal digital agencies werkt nog niet met Git. Dit vinden wij ontzettend zonde van jullie tijd en daarom willen we jullie proberen te overtuigen vandaag nog te beginnen developen met Git.

Wat is Git?

Simpel gezegd is Git een versiebeheer tool. Binnen Git werken developers met branches. In de main branch staat de laatste versie van je project. Maar daar wil je niet live op developen. Dus kan je als developer werken op nieuwe branches – een aftakking – om nieuwe code in te schrijven. Wij bij Rootnet doen dit continu. Voor elke nieuwe feature die we bouwen maken we een nieuwe branche aan. Wanneer de code klaar is kan de side-branch, na controle, samengevoegd worden met de main branch.

Git voorbeeld in GIF

Waarom zijn wij gek op Git?

Onze developer Frank legt uit waarom Git fijn werkt; “Je ziet precies wie wat wanneer heeft aangepast. Daarnaast kun je schakelen tussen verschillende versies van je code. Of je nu in je eentje werkt of met een heel team, Git zorgt ervoor dat je niet meer tegen bugs aanloopt omdat je met de verkeerde versie aan het rommelen bent geslagen. Als ik in mijn eentje aan code werk, weet ik na een jaar echt niet meer waarom ik iets heb gedaan. Dan is het wel zo lekker om alle wijzigingen terug te kunnen vinden.” Onze andere developer Danny werkt ook het liefst met Git. “Als developer wil ik lekker code schrijven, de minder leuke taken zoals version control vangt Git voor mij af. Geen gedoe meer met FTP”.

Vijf voordelen van Git

1. Efficiënter ontwikkelen

Git maakt het developen makkelijker zodat je snel door kan gaan waar jij of je collega was gebleven. Met handige features zoals Git historie kun je zien wie een specifieke stuk code heeft aangepast en waarom. Je hoeft minder te herhalen naar collega’s, bent minder afhankelijk doordat alle wijzigingen centraal gedeeld worden en beschikbaar zijn bij het daarvoor relevante project. Uiteraard is dan wel van belang dat je op de juiste manier documenteert in Git.

2. Security

We zeiden het laatst al maar FTP is verleden tijd. Niet alleen is het een onveilige manier van werken maar ook een fout gevoelige manier. Het per ongeluk overschrijven van oude code of de verkeerde bestanden is met Git verleden tijd. Via SSH pull je de main-branch met enkele commando’s naar de server. Zijn er onvoorziene wijzigingen gedaan in de code op productie die wordt overschreven dan zal Git automatisch de pull weigeren en een melding geven.

3. Gemakkelijker samenwerken aan één project

Doormiddel van het werken met branches kunnen developers gezamenlijk aan dezelfde applicatie of website werken doordat ze in verschillende branches code schrijven. Je zit elkaar niet in de weg omdat iedereen op een eigen tak zit. Ideaal voor bedrijven die met meerdere medewerkers aan één project werken of wanneer collega’s niet op dezelfde locatie (remote) werken.

4. CTRL + Z

Werkt je code niet meer na een aanpassing? Dan kan je met Git altijd en gemakkelijk een versie terug zetten. Iedere versie kan je een eigen ‘tag’ geven. Dit zorgt ervoor dat wanneer je onverhoopt problemen ervaart bij het live zetten van een nieuwe versie, je snel en gemakkelijk de vorige tag terug kan zetten.

5. Learning Curve

Nieuwe medewerkers of externe partijen die halverwege een lopend project aanhaken kunnen gemakkelijker op snelheid komen. Met Git is de drempel om in te stappen veel lager dan bij traditioneel webdesign. Het hele proces (iedere iteratie) is namelijk inzichtelijk en vastgelegd. Hoe beter je Git commits doet, hoe makkelijker het inwerk proces wordt. Voor je het weet, heeft een nieuw teamlid voor een nieuwe release gezorgd.

Makkelijk om mee te beginnen, moeilijker om goed te doen

Nu je de voordelen kent, kun je waarschijnlijk niet wachten om aan de slag te gaan met Git. Hoe doe je dat? Vaak staat Git al op je laptop of PC geïnstalleerd. Open je terminal en controleer of Git geïnstalleerd staat met het volgende command:

git version

Starten is dus niet zo lastig, maar geldt dat ook voor het werken met Git? “Je moet goed weten welke werkwijze het beste bij je past. En er zijn nog genoeg valkuilen. Zorg dat je die kent, dan zijn de mogelijkheden eindeloos” zegt onze Git-specialist Frank.

Git self-hosted

Wanneer je werkt met een team dan wil je dat de code toegankelijk is voor de andere developers. Veel developers zetten daarom hun code op GitHub, daar staat het centraal en de software is SaaS based. Wil je iets meer grip op je data, de locatie ervan of geavanceerde features dan is GitLab een goede optie. Dit kun je ook hosten op een managed server waardoor deze updates krijgt, backups en valt onder onze monitoring. Eenmaal deze stap genomen helpen we je graag bij de volgende stap: Het inrichten van je pipeline voor automatische deployment van jullie code.

Developers overleggen waarom Git zo'n fantastische tool is.

Opzoek naar een hosting partij voor jouw pull requests?

We Git it.

avatar van Danny
Danny staat klaar om je te helpen
Naar contactpagina