terug naar blogs

Committed to GIT

Afbeelding voor Committed to GIT
avatar van Frank van Hest
auteur
Frank van Hest
auteur
avatar van Frank van Hest
Frank van Hest
21 september 2022 leestijd 7 minuten

Develop jij al met Git? Zo niet, dan willen we je graag uitleggen wat je mist.

Git it!?
Voor sommigen is Git nog een groot vraagteken, anderen weten niet meer hoe hun leven er uit zag voordat ze het ontdekten. Wij weten dat nog wel, maar we zijn toch groot fan van deze gratis (!) tool. Het werkt als een logboek voor developers, zodat ze altijd weten waarom code is aangepast of toegevoegd. Geen lange zoektochten meer naar de oorzaak van bugs dus. In deze blog vertellen we je wat Git nou precies is, en verklaren we waarom we er zo lyrisch over zijn. Voor jou is het de ideale aftrap om er zelf mee aan de slag te gaan. We will make sure you Git it!?

Git 101
Git, het is onmisbaar in het leven van een developer. Het eerst wat je erover moet weten is dat het een open-source versiebeheertool is. Onze developer Frank geeft aan waarom het developers echt helpt; “Je ziet precies wie wat wanneer heeft aangepast. Daarnaast kun je schakelen tussen verschillende versies van je code.” Of je nu in je eentje werkt of met een heel team, Git zorgt ervoor dat je niet meer tegen bugs aanloopt omdat je met de verkeerde versie aan het rommelen bent geslagen. “Als ik in mijn eentje aan code werk, weet ik na een jaar echt niet meer waarom ik iets heb gedaan”, zegt Frank. “Dan is het wel zo lekker om alle wijzigingen terug te kunnen vinden.” Onze andere developer Danny kan ook niet meer zonder Git. “Als developer wil ik lekker code schrijven, de minder leuke taken zoals version control vangt Git voor mij af. Geen gedoe dus meer met ftp”.

Rootnet is committed to Git

Takkenwerk
Maar hoe gebruikt Rootnet dan Git?  Binnen Git werken developers met branches. In de main branch staat de laatste versie van je project. Maar daar wil je niet live op developen. Dus kan je als developer werken op nieuwe branches – een aftakking – om nieuwe code in te schrijven. Wij bij Rootnet doen dit continu. Voor elke nieuwe feature die we bouwen maken we een nieuwe branche aan. Is deze code klaar dan mergen we deze naar je main branch. Is er iets aangepast wat problemen oplevert, of heeft een collega developer tijdens dat jij bezig bent geweest al een wijziging naar de code gepushed? Dan geeft Git een melding dat er een merge conflict is. Je kunt dan precies terugvinden welke wijziging jouw aanpassingen tegenhoudt. En daar kun je dan weer met je collega-developer over bomen. 

5 redenen om committed te zijn aan git

Twijfel je nog om Git te gaan gebruiken? (Git) checkout waarom Git jouw leven als een developer makkelijker maakt.

1. Faster development
Moet je een aanpassing maken aan een bestaand stuk code en je weet niet exact waarom de code zo is opgezet, dan is Git your friend. In de Git historie kun je zien wie dat specifieke stuk heeft aangepast en waarom. Hierdoor kan je sneller beginnen met verder ontwikkelen van een website of applicatie. 

2. Bye, Bye FTP
No more need for FTP! Wellicht herkenbaar, je hebt een mooi stuk code en je gaat deze op de server zetten met FTP. De code is live en je gaat je fantastische feature uitproberen, maar ineens is je applicatie stuk. Wat blijkt op de server zijn er wijzigingen aangebracht die na de FTP upload zijn overschreven. Git to the rescue. Via SSH kan je jouw gemaakte code naar de server pushen waardoor uploaden van je code over FTP verleden tijd is. Als er toch wijzigingen op de server zijn gedaan, dan zal Git op de rem trappen omdat er een merge conflict is. Bij Rootnet worden we hier ook heel blij van. Daarom is op onze nieuwe server het whitelisten van SSH keys en IP-adressen geautomatiseerd, zodat jij nog sneller kan deployen.

3. Git in je eentje of met 10, het kan allemaal
Ga je aan de slag met één (nieuwe) branch, dan pak je vaak de main branch als basis. Doormiddel van het werken met branches kunnen developers gezamenlijk aan dezelfde applicatie of website werken doordat ze in verschillende branches code schrijven. Wil je jouw code mergen naar de main branch? Of je nu in je eentje werkt of met een heel leger aan developers: je zit elkaar niet in de weg. En zelfs voor de solo developers is Git erg handig. Git geeft namelijk een melding terug als de nieuwe code een conflict veroorzaakt waardoor je code in orde blijft.

4. 500? Revert!
Loop je tegen problemen aan? Werkt je code niet meer na een aanpassing? Dan kan je altijd een versie terug. Aan je code kan je een ‘tag’ hangen. Dit houdt in dat de dat er een backup wordt gemaakt waar je mocht het nodig zijn weer naar terug kan gaan.


5. Nieuwe kracht? Doe lekker mee!
Ben je al een tijdje bezig met een project en is het team toe aan uitbreiding? Dan is het met Git veel makkelijker voor een nieuwe developer om in te stappen. Het hele proces is inzichtelijk en vastgelegd. Voor je het weet, heeft je nieuwe teamlid een nieuwe release verzorgd. 

Do you Git it?

Git self-hosted
Werk met met een team dan wil je dat de code toegankelijk is voor de andere developers. Veel developers zetten daarom hun code op GitHub waar we in een latere blog ook op in gaan. Maar werk je voor een ISO gecertificeerde organisatie dan mag je code niet zomaar overal hosten. Lees meer over ISO-certificering en de GIT selfhosted servers van Rootnet.

Makkelijk om mee te beginnen, moeilijker om goed te doen. Nu je de voordelen kent, kun je waarschijnlijk niet wachten om aan de slag te gaan met Git. Hoe doe je dat? Vaak staat Git al op je laptop of PC geïnstalleerd. Open de opdrachtprompt en tik het command ‘Git version’. 

Starten is dus niet zo lastig, maar geldt dat ook voor het werken met Git? “Je moet goed weten welke werkwijze het beste bij je past. En er zijn nog genoeg valkuilen. Zorg dat je die kent, dan zijn de mogelijkheden eindeloos”, zegt onze Git-specialist Frank. Ben je net als wij laaiend enthousiast geworden over Git? Top! Ga er mee aan de slag, of neem contact met ons op. Frank en de andere developers helpen je graag op weg!