terug naar blogs

Craft CMS: de nieuwe standaard voor Digital Agencies?

Afbeelding voor Craft CMS: de nieuwe standaard voor Digital Agencies?
avatar van Marlou
auteur
Marlou
auteur
avatar van Marlou
Marlou
info
4 maart 2022 leestijd 6 minuten

Ga je een website bouwen, dan is de keuze voor een CMS vaak een van de eerste knopen die je moet doorhakken. Kies je voor het veel gebruikte WordPress? Denk je aan Drupal? Of ga je voor Craft CMS? Die laatste optie zien wij steeds vaker voorbij komen. Tijd om eens om tafel te gaan met een aantal digital agencies en developers: waarom kiezen zij voor Craft CMS?

Afbeelding voor

Heb je vragen of feedback over onze blog?

Lead developer Dennis van Zanten van Bubblefish, webconsultant Koen Rijpstra van Emotion en John Ripmeester, mede-eigenaar en digital project manager bij Brik.digital nemen ons mee in hun ervaringen en overwegingen met Craft CMS.

Craft CMS als standaardkeuze voor alle klanten?

Zoveel klanten, zoveel wensen. Waar de standaard voor veel klanten van agencies lang bij Magento en WordPress lag, zien we dat steeds meer klanten Craft kennen en willen. John ziet een specifieke doelgroep die het meeste profiteert van het CMS: “Dat zijn bedrijven die meer uit de website willen halen, maar een relatief kleine marketingafdeling hebben. Met hoge contenteisen, maar die wel flexibel willen zijn in beheer. Eigenlijk alles tussen het MKB en hele grote spelers.”

Koen vult aan: “Heb je een groot contentplatform of een kennisbank, dan kom je al snel bij Craft. Heb je een kleine site, dan is die beheersbaarheid minder een issue.” Waarom kies je niet voor Craft voor een klant? Dennis: “Als een klant minder budget heeft, zijn WordPress of Drupal betere opties, want dan betaal je geen licentiekosten.”

De voordelen van Craft CMS volgens ervaringsdeskundigen:

Daar vertellen ze je graag meer over:

Makkelijker unieke websites maken

Gebruiksvriendelijk, dynamisch, creatieve vrijheid: de superlatieven vliegen je om de oren als je vraagt naar de ervaringen met Craft CMS. Het grootste voordeel? Je hoeft geen rekening te houden met een ‘vaste structuur’ en bestaande kaders die je in moet vullen. Je plaatst de content waar jij het wil. Dat laat ook meer ruimte voor het design.

Dennis en zijn collega’s van Bubblefish raden hun klanten meestal Craft CMS aan. Ook hij ziet de ‘blanco pagina’ als grootste voordeel. “Bij WordPress is de basis een blog. Dat moet je dan gaan ombouwen tot een goede website. Craft CMS is makkelijker in te richten, het is overzichtelijker. Dat is ook voor onze klanten fijn, als ze zelf nog aanpassingen willen doen.”

Daar herkennen de anderen zich ook in. Koen: “Craft geeft je meer vrijheid om met je ideeën aan de slag te kunnen en unieke oplossingen voor klanten te maken. Zo is het makkelijker om trouw te blijven aan het design dat klanten voor ogen hebben.”

Maar, nuanceert John: “Een goede developer kan met alles bouwen. Het componentensysteem van WordPress kost wat tijd en moet je uitvogelen. Je moet er je best voor doen. Het is dus niet zo dat je met Craft CMS meer kan dan met WordPress. Het gaat wel makkelijker.”

En, groot voordeel, vindt Dennis: “Je kunt als webbouwer ook de ‘achterkant’ van Craft aanpassen. Zo ziet de admin er voor de klant ook heel gebruiksvriendelijk en gepersonaliseerd uit.”

Meertaligheid is de norm

Koen: “Craft CMS blinkt uit in meertaligheid. We hebben veel te maken met klanten die een website in verschillende talen willen. Voor Craft CMS is dat een speerpunt. Je hebt als bouwer geen plug-in nodig, meertaligheid is de standaard.” Dennis: “Het is ook makkelijker om meerdere websites op een plek te ‘dirigeren’, dat werkt heel prettig.”

Makkelijk te koppelen

Craft CMS maakt het makkelijk om koppelingen te leggen met webapps of API’s. Een verademing voor bouwers. “Wordpress hangt aan elkaar van plug-ins”, zegt John hierover. “Dat vraagt vaak veel herstelwerkzaamheden en is heel arbeidsintensief. Zo werkt Craft niet alleen voor de klant, maar ook voor de bouwer makkelijker.” Bij de volgende release voldoet Craft bijvoorbeeld ook aan de achterkant aan de toegankelijkheidseisen van de overheid. “Dat werkt gewoon makkelijker. Drupal heeft dit bijvoorbeeld niet.”

Veilig en minder hackgevoelig

De heren zijn het er over eens: Craft CMS wordt vrijwel niet gehackt. Dat komt grotendeels doordat de plug-ins door eigenaar Pixel & Tonic zelf ontwikkeld worden. Dennis: “Juist omdat Craft CMS door een team wordt beheerd, is het niet opgebouwd vanuit een open source community. Ze hebben wel een open source community voor verbeteringen, maar Pixel & Tonic geeft aan dat zij veiligheid erg belangrijk vinden. Plug-ins die door anderen gemaakt worden, moeten eerst door een strenge keuring.”

En Craft CMS doet meer, zo valideren ze cookiegegevens via een private key – om zeker te zijn dat aangevraagde cookies niet zijn aangepast voor verkeerde doeleinden. Gevoelige informatie zoals wachtwoorden worden buiten foutmeldingen gehouden. Ook weigert Craft CMS bijvoorbeeld sessie-aanvragen die geen user agent of IP-adres leveren en vereisen ze de nieuwste versies van PHP.

Sterke performance

Is Craft CMS beter voor de performance van een website? Daar is Koen kort en krachtig in: “Nee.” Dennis is het met hem eens, maar nuanceert wel: “Snelheid heeft vooral te maken met kunnen programmeren, niet zozeer met het CMS. Als we hetzelfde werk leveren, is Craft vaak wel net wat stabieler.”

John vindt dat Craft wel meer specialisatie vereist voor een goed resultaat: “Out of the box is Craft CMS minder snel. Maar een goede ontwikkelaar kan met heel weinig moeite wel zorgen dat het heel snel wordt. Omdat het zo flexibel is in het beheer, is daar dus wel wat expertise voor nodig.”

Goede debugging / support

Als die expert toch nog tegen problemen aanloopt, is er bij Craft genoeg en goede informatie te vinden. Waar de WordPress-community erg groot en ongecontroleerd is, en een zoekvraag daarom een overload aan ‘oplossingen’ kan opleveren, is de support bij Craft CMS van hoge kwaliteit.
Koen: “Over WordPress is héél veel te vinden, maar professionele hulp is lastiger en duurder. Bij Craft zit support inbegrepen bij je licentie. Het niveau van de hulp is daarmee hoger.”

Het platform voor developers van Craft, Stack Overflow, is volgens de mannen meer gestructureerd dan dat van WordPress. “Het is daarom eenvoudiger om het goede antwoord te vinden.” John: “De community is groeiende. Er bestaat haast een ‘kameraadschap’, iedereen wil er de beste CMS ter wereld van maken.”

Toekomstbestendig

Koen noemt Craft een toekomstbestendig systeem. “De fundering is steviger dan bij bijvoorbeeld WordPress. Je gaat in de toekomst niet vastlopen. Bij WordPress loop je het risico ‘uit je schil’ te groeien en dan weer tijd en geld te moeten investeren. Maar omdat Craft’s basis simpel en sterk is, ondervinden klanten weinig nadelen van doorontwikkeling.”

Wel ziet Koen dat het lastig is om in Nederland goede hostingpartijen te vinden voor Craft. “Er zijn weinig partijen die het systeem goed kennen. Het is fijn dat we nu een partij hebben die kan vertellen hoe je er het meeste uit haalt, ook met oog op AVG en ISO-certificeringen.”

Meer weten?

Wil je meer weten over Craft CMS of over hosting van Craft-websites? Of wil je gewoon eens sparren omdat jij het anders ziet dan de mannen hierboven? We horen graag van je!

Pragmatisch ingesteld?

Probeer dan ons nieuwe platform zelf uit en ontdek samen met onze technische support het gemak en de performance van onze managed Craft CMS hosting. Ervaar managed Craft CMS hosting >_

Benieuwd naar onze mogelijkheden voor Craft CMS?

Wij zijn benieuwd naar jouw wensen

avatar van Danny
Danny staat klaar om je te helpen
Naar contactpagina