Afgelopen dinsdag deden ze bij datacentrum BIT in Ede het licht uit. Niet subtiel met een lichtknopje, nee het hele datacentrum ging van het netstroom af. Waarom? Omdat ze daar weten dat het kan!
Heb je vragen of feedback over onze blog?
BIT
Je staat er niet altijd meer bij stil als je een nieuwe website of applicatie upload naar ons platform. Het draait uiteindelijk op fysieke serverinfrastructuur. Onze private cloud hebben we volledig in eigen beheer en ondergebracht in datacentra in Amsterdam en in Ede, bij BIT. Binnen deze locaties willen we geen single point of failure. Servers, switches en firewalls zijn zo met elkaar verbonden dat ze kunnen uitvallen en dataverkeer automatisch een andere route kiest. Maar het heeft natuurlijk wel stroom nodig.
Het datacentrum is verantwoordelijk voor de stroomvoorziening. En om ieder risico op onderbreking te mijden is ook dit dubbel opgezet. Van verdeelstation tot serverrack. Bij een stroomstoring schakelt een zaal automatisch over op stroom van UPS-sets, een serie stevige batterijen. Deze vangen de powerdip op terwijl krachtige noodstroomaggregaten opstarten en de stroomvoorziening overnemen.
Blackbuilding test
Maar hoe weet je zeker dat dit werkt? Met een blackbuilding test! Individuele onderdelen in de keten zijn goed te testen zonder een spannende onderbreking. Daarna moet de keten in zijn geheel ook werken. Je moet erop kunnen vertrouwen. Daarom voert BIT elk half jaar een blackbuilding test uit. Het gehele datacentrum wordt dan afgesloten van het net alsof het een stroomstoring is. De keten aan maatregelen moet dan automatisch zijn werk doen.
Gaat het dan nooit fout? Jawel, dat is wel eens fout gegaan. Enkele jaren geleden viel tijdens een test alsnog de stroomvoorziening uit in één van de zalen. De uiteindelijke reden was dat enkele batterijen in de UPS-set niet gezond genoeg waren om de dip op te vangen. Ondanks dat deze periodiek werden gemeten en vervangen. Als maatregel heeft BIT een monitoringsysteem uitgerold die de individuele gezondheid van batterijen continu blijft vaststellen. Daarmee is ook dit scenario voor de toekomst uitgesloten.
Vinden wij dit dan niet spannend? Nee, juist niet. Net als met ons platform willen wij de zekerheid hebben dat het werkt. That’s managed hosting done right!.
Let op dat je volume niet te hard staat bij het afspelen van de video!
Shout-out naar het team van BIT!