terug naar blogs

We’ve got your back(up)

Afbeelding voor We’ve got your back(up)
avatar van Colin
auteur
Colin
auteur
avatar van Colin
Colin
info
4 augustus 2022 leestijd 6 minuten

Een goede backupstrategie voor webservers is van essentieel belang. Backups zijn er voor die momenten dat je even niet op aan het letten bent. Maar ook voor als het echt een keer helemaal mis gaat. Daarom zijn backups een belangrijk onderdeel van onze managed hosting dienst. We hebben daar goed over nagedacht en delen dit graag.

Goede backups voor je webserver zijn een ware uitdaging. Helemaal op grote schaal. Waarbij dezelfde schaalgrootte er ook nog eens voor zorgt dat je vrijwel iedere edge case tegen komt. En wij hebben een extra uitdaging: Onze klanten bepalen hun ideale stack. Dus niet iedere webserver draait dezelfde software.

Onze locaties

We hebben in Nederland twee productielocaties voor onze razendsnelle serverinfrastructuur. Hier worden alle websites en applicaties gehost. Voor onze backups gebruiken we een derde locatie. Deze locaties moeten fysiek gescheiden van elkaar zijn zodat een brand, explosie of andere calamiteit niet alle gegevens kan verwoesten.
Deze locaties zijn via een dubbel uitgevoerd glasnetwerk met elkaar verbonden. In theorie zou backupverkeer ook over het internet kunnen. Maar we hebben toch een aantal voordelen bij het scheiden van internet- en backupverkeer. Ook op webserverniveau zijn dit gescheiden netwerken.

Extra zorg voor databases

Voordat een managed server zijn data gaat versturen naar de backupomgeving worden eerst eventuele databases geëxporteerd. Databases als MySQL, PostgreSQL en MS SQL kun je namelijk lang niet altijd herstellen met alleen het terugplaatsen van de bestanden. De bestanden van een database vormen een complex geheel tussen tabelstructuren en transactielogs waarbij de kleinste discrepantie al lijdt tot dataverlies. Een veel voorkomende fout waarvan het leermoment altijd pijnlijk is. Met een export weten we wel zeker dat een database correct opnieuw kan worden ingeladen.

Razendsnelle filebackups

Nadat de databases zijn veiliggesteld zijn de bestanden aan de beurt. Om de impact van een backup te beperken hebben we dit proces razendsnel gemaakt. We doen dit op basis van forever incremental waardoor je niet voor elke backup alle data hoeft te transporteren. Alleen de datablokken die ten opzichte van de vorige backup zijn aangepast worden verzonden. Dit gaat zo snel dat de meeste servers al binnen enkele minuten volledig zijn afgerond. Ook al zijn de servers misschien wel 200 of 400 GB groot. Daar merk je dus niets van.
Tijdens het daadwerkelijk versturen zet de webserver een encrypted verbinding op. Ook al beschikken we over een private network. Data transport dient altijd veilig over de lijn te gaan.

Safe at rest

De backupomgeving bevat een hoop belangrijke data. Daarom zijn de backups van iedere webserver volledig versleuteld opgeslagen. Iedere webserver beschikt over zijn eigen sleutelcombinatie waardoor data niet door verschillende servers uitgelezen kan worden.
Op het backupplatform zelf kan hierdoor ook veilig een defecte disk worden vervangen omdat data onleesbaar is.

Nóg een stap verder

Doormiddel van snapshots maken we van iedere backup een soort van kopie. Hiermee kunnen we een backup herstellen als deze door welke oorzaak dan ook niet meer inzetbaar is. Na het herstellen van de backup zelf is deze weer beschikbaar via de reguliere weg: ons dashboard.

Monitoring

Het backupproces is van dermate belang dat het volledig is onderworpen aan monitoring. We monitoren niet alleen of backups daadwerkelijk succesvol zijn afgerond. Maar ook dat deze binnen het juiste tijdspad blijven. Wij garanderen standaard één backup per 24 uur, maar we maken er twee. Mocht onze monitoring melding maken van een gefaalde backup dan is er voldoende ruimte om onze service level agreement alsnog te halen. And last but not least: we monitoren de kwaliteit van de backups. Zijn deze daadwerkelijk inzetbaar voor het herstel van data.

Het hebben van een goede backupstrategie is vaak een reden om te kiezen voor managed hosting. De bovenstaande maatregelen inhouse inregelen is vaak complex en waarschijnlijk minder efficiënt dan op grote schaal. Wij bieden managed hosting voor Digital Agencies, applicaties en industriële toepassingen.

Ervaar het zelf!

Laat je ook ontzorgen door onze back-ups en monitoring. Probeer ons nieuwe platform uit om het zelf te ervaren.

Managed Hosting done right! >_