terug naar (Web) Applications

Pandemie proof

Afbeelding voor Pandemie proof
avatar van Marlou
Projectmanager
Marlou
Projectmanager
avatar van Marlou
Marlou
22 maart 2022 leestijd 3 minuten

De GGD heeft een paar hectische jaren achter de rug. Waar de organisatie normaal gesproken met een relatief klein personeelsbestand de publieke gezondheid dient, zijn de verschillende afdelingen de afgelopen twee jaar noodgedwongen gigantisch gegroeid. Zo ook GGD Gelderland-Zuid, waar ze het beheer hebben over veel informatieve websites. Met managed hosting van Rootnet slagen ze er in om deze informatie beschikbaar te houden.

Vaccinatiecampagnes uitvoeren, jeugdgezondheidszorg coördineren, ouders begeleiden en partners in gezondheid en veiligheid verbinden. Een kleine greep uit het brede takenpakket van GGD Gelderland-Zuid, en dat komt allemaal samen op de website. Het is dan ook van groot belang dat het hostingplatform up-to-date, veilig en beschikbaar is.

In house

Mark Mulder is functioneel beheerder bij GGD Gelderland-Zuid en is daarmee verantwoordelijk voor de technische communicatie. In de praktijk betekent dit dat hij alle dertien websites onderhoudt die de organisatie gebruikt: een flinke klus dus. De organisatie besloot 8 jaar geleden de websites zelf te gaan bouwen: “We werkten met verschillende websitebouwers en dat liep niet lekker. Wijzigingen doorvoeren zorgde voor veel gedoe en was ook nog eens erg duur. Daarom namen we het heft in eigen hand”, zegt Mark. Zo kunnen ze garanderen dat de juiste informatie altijd bij hen te vinden is en de website waar nodig op hun eigen tempo wordt aangepast. “Er is bijvoorbeeld veel over corona te vinden online, maar niet alles is betrouwbaar. Het is belangrijk dat burgers bij ons terechtkunnen en een goed antwoord krijgen.

In de spotlights

De GGD behandelt onder andere zorgaanvragen voor kwetsbare mensen, dat moet dus goed werken. De organisatie staat nu al een paar jaar in de schijnwerpers, maar Mark ziet dat als een mooie uitdaging. “Onze formulieren en informatiepagina’s zijn ondanks de drukte gewoon beschikbaar gebleven. Dat is het allerbelangrijkste.” Verder heeft GGD Gelderland-Zuid ook geholpen in de eerste fase van de coronacrisis een planningssysteem te bouwen voor testafspraken. En hebben een digitale kaart met testlocaties voor callcenters gebouwd. Zo konden ze mensen sneller aan een testafspraak helpen. 

We kunnen niet alle expertise in huis hebben, daarom verwachten we hulp van onze hostingpartij

Rocksolid

Van hackaanvallen tot piekdrukte op de websites, er zijn genoeg uitdagingen afgekomen op de GGD. Om dat te doorstaan heeft Mark regelmatig met Rootnet geschakeld om een oplossing te vinden. “We kunnen niet alle expertise in huis hebben, daarom verwachten we hulp van onze hostingpartij. Rootnet heeft de ISO- en NEN-certificeringen die we eisen, daarnaast is alles veilig en up-to-date en kunnen we bij urgente zaken ook snel schakelen.” Een van de maatregelen die we samen troffen om schade in het geval van hacks te voorkomen, was het loskoppelen van de verschillende website naar het projecten platform van Rootnet. Dit platform is ontworpen met een sterke focus op informatiebeveiliging. Dit helpt ons enorm om hackers buiten de deur te houden en aanvallen af te slaan.

De GGD blijft zich inzetten om websites gebruiksvriendelijker en informatiever te maken. Met inzet van nieuwe technieken en het sparren tussen de twee partijen wordt er steeds het maximale uitgehaald.

vraag het marlou

Ook klaar voor de volgende pandemie?

avatar van Marlou
Marlou
Naar contactpagina