terug naar blogs

Welke managed hosting heb ik nodig?

Managed hosting done right!
avatar van Danny
auteur
Danny
auteur
avatar van Danny
Danny
Welke managed hosting heb ik nodig?
8 september 2022 leestijd 7-10 minuten

Managed hosting is tegenwoordig de standaard voor digital agencies. Tegelijkertijd is het vinden vinden van de juiste managed hosting (partner) toch een uitdaging. Er zijn steeds meer specialisaties en nieuwe hosting technieken, dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Welke typen managed hosting zijn er? Wat is belangrijk als je managed hosting vergelijkt? Wat kost managed hosting? Lees verder voor het eerlijke antwoord op deze vragen.

Welke verschillende type hosting zijn er?

Shared hosting

Shared hosting gevisualiseerd als appartement
Shared Hosting

Shared hosting is een vorm van hosting waarbij iedere gebruiker aanspraak maakt op dezelfde resources. Je deelt dus letterlijk de rekenkracht van de server met andere websites. Shared wordt vaak gebruikt voor one-page of kleinere statitische websites die nauwelijks bezoek krijgen. Het voordeel van shared hosting is de prijs. Een veelgebruikte vergelijking is een appartement in een flatgebouw. Je deelt daarbij het gas/water/licht met de andere appartementen in de flat en wanneer iemand in de flat het hete water gebruikt dan merken de andere bewoners dit ook. In deze blog laten we Shared verder buiten beschouwing omdat dit niet de kwaliteit of performance geeft die typisch bij managed hosting verwacht wordt.

Cloud hosting

Cloud hosting gevisualiseerd als ruitjeshuis
Cloud Hosting

Cloud hosting is een populaire term die wellicht nog breder is dan managed hosting zelf. In de IT gaat dan ook de grap rond “The Cloud is just someone else’s computer”. Meestal denkt men bij Cloud aan Public Cloud aanbieders als AWS, Azure, Google Cloud en Digital Ocean waar je services kunt afnemen. Je neemt dan een database af in plaats van een server met een database. Dit model kan bijzonder schaalbaar maar ook kostbaar zijn. Je rekent bijvoorbeeld af op gebruikte rekenkracht terwijl dit op een eigen server standaard beschikbaar is. Een ander belangrijk nadeel is het risico op een vendor lock. Deze services zijn over het algemeen naar de hand van de betreffende aanbieder gezet. Hierdoor kunnen zij een goede werking garanderen maar een database service van AWS is daardoor niet gelijk aan die van Azure. Hierdoor kun je niet eenvoudig de overstap maken. De Cloud kan je vergelijken met een rijtjeshuis waarbij je afgebakende resources krijgt maar deze feitelijk deelt met de hele straat.

Dedicated

Dedicated hosting gevisualiseerd als losstaand huis
Dedicated Hosting

Dedicated hosting wordt in eerste instantie gezien als het afnemen van een eigen fysieke server. Het belangrijkste aspect is dat je geen resource hoeft te delen met andere omdat je volledige controle hebt over de gehele fysieke machine. Praktisch is een dedicated server gewenst wanneer je bijvoorbeeld een grote database hebt die snel moet kunnen lezen en schrijven met als voordeel dat je geen performance verlies hebt door virtualisatie. Toch wordt bij de meeste dedicated servers gebruik gemaakt van virtualisatie in de vorm van een Virtual Private Server (VPS), dit omdat het makkelijker is om verschillende software te installeren op een virtuele machine dan rechtstreeks op de fysieke machine. Als we de huizen vergelijking door trekken dan is dedicated hosting een vrijstaand huis zonder buren. Geen last van buitenaf is het grootste voordeel. Ons platform is dedicated omdat er geen overboeking van CPU of RAM plaatst vindt zoals dat bij andere providers gebruikelijk is. Hierdoor ben je gegarandeerd van de resources die zijn toegewezen aan jouw VPS.

Virtual Private Server (VPS)

Een VPS is een gevirtualiseerde server, met eigen software en toegeschreven resources. Of je nu gebruik maakt van dedicated , private of public cloud hosting, in de meeste gevallen zal je een VPS afnemen.

Wat is belangrijk als je managed hosting vergelijkt?

In eerste instantie is het belangrijk om te bepalen wat de belangrijkste hosting aspect(en) zijn voor jouw applicatie of bedrijf. Er zijn vijf aspecten te onderscheiden als het gaat om managed hosting;

Managed hosting performance icoon

Performance

Snelheid is bij iedere applicatie belangrijk voor de gebruikerservaring van de bezoeker, want één seconde vertraging kan het verschil betekenen tussen wel of geen lead, order of klant. Performance is daarnaast ook een key factor voor vindbaarheid. Een managed hosting partij zorgt er voor dat de server optimaal wordt ingericht om samen te werken met jouw applicatie. Belangrijk is daarom dat een hosting partij ervaring heeft met bijvoorbeeld het CMS dat jouw applicatie gebruikt. Een tweede factor is de hardware. Niet alleen de hoeveelheid resources (CPU/RAM) is belangrijk maar ook welke specs de hardware heeft. Een Ferarri rijd namelijk harder dan een Twingo.

beschikbaarheid icoon

Beschikbaarheid

Sommige applicaties zijn van levensbelang, zij het niet voor de gebruiker dan wel voor de eigenaar. In sommige gevallen gaat het echt om levens maar vaker is het een kwestie van verloren kansen. Hoeveel zou het kosten om een hele dag of misschien zelfs maar een paar uur offline te zijn? Managed hosting partijen bieden up-times van 99.90% tot 99.99%. Het verschil is hier maar 0.09% maar op een jaar tijd is dat ongeveer 8 uur onverwacht offline zijn. Iedere 0.01% extra uptime garantie is daarom van belang.

schaalbaarheid icoon

Schaalbaarheid

Voor enkele applicaties komt het bezoek met pieken en dalen, soms gepland maar soms ook onverwacht. Denk aan nieuwsbrieven, markting campagne’s of tv-reclames. Voor dit soort applicaties is het belangrijk dat de server dit piek verkeer aan kan of wanneer dit niet lukt de server snel geschaald kan worden. Automatisch schalen is in de meeste gevallen niet haalbaar waardoor dit moet worden vervangen met monitoring, pro-activiteit en heldere communicatie. Vraag je hosting partij hoe zij monitoren, op welke waarde zij monitoren en welke pro-actieve actie zij nemen als de server bijvoorbeeld overbelast dreigt te raken.

tijdsbesparing icoon

Tijdsbesparing

Hosting kan aanzienlijk tijd in beslag nemen. Zeker als je als digital agency constant nieuwe applicaties maakt en het beheren van alle projecten een steeds grotere taak wordt. Je applicaties werken daarnaast constant samen met de server waardoor je bijna gevorderde hosting kennis moet hebben om deze communicatie te kunnen vertalen naar actie. Om deze redenen kan het beheren van hosting een dagtaak worden terwijl dit niet je core business is. Managed hosting partijen verlichten deze taak met tijdsbesparende features zoals een eigen beheer paneel, automatisch back-ups of kundige technische support.

technische support icoon

Technische Support

Als digital agency ontkom je er niet aan dat je samenwerkt met je managed hosting partij. Zelfs als je nauwelijks problemen moet debuggen zijn er handelingen op de server waar je in sommige gevallen niet zelf bij kan. Bij een managed hosting partij krijg je geen admin rechten op de server waardoor je soms langs de technische support moet voor een oplossing. Het niveau van kennis en bezetting op de technische support afdeling van een managed hosting partij is daarom een belangrijke factor die vaak vergeten wordt bij de initiële vergelijking.

Wat kost managed hosting?

Wanneer je als bedrijf investeert in managed hosting verdiend dit zich op termijn altijd terug. Denk bijvoorbeeld aan een webshop die meer producten verkoopt omdat de website sneller draait, een agency die een hoger segment klanten kan bedienen door de kwaliteit verbetering van zijn diensten of het marketing bureau dat eindelijk tijd heeft om meer opdrachten aan te nemen door de tijdsbesparing. Elk bedrijf met een online aanwezigheid heeft in deze zin baat bij managed hosting maar vanwege de investering is het minder geschikt voor particulieren of wanneer je applicatie geen of weinig omzet genereert. Kortom, de vraag die je jezelf moet stellen is niet wat managed hosting kost maar wat managed hosting waard is voor jouw bedrijf.

Service Level Agreement (SLA)

Als je specifiek naar de kosten kijkt van managed hosting dan is de SLA wat het verschil maakt tussen hosting partijen. Welke van de aspecten zijn inbegrepen bij de standaard SLA en tot welk niveau? Krijg je een garantie op de reactie tijden bij technische support? Heb je beschikking over een noodnummer buiten kantoortijden? Welke frequentie worden back-ups gemaakt en wat is de retentie hiervan? Wat is de uptime garantie? Managed hosting volgens onze standaard heeft al deze aspecten inbegrepen in de standaard managed SLA maar bij sommige partijen moet je hier een extended SLA voor afnemen. Op deze manier zie je soms grote verschillen in kosten voor schijnbaar dezelfde server.

In het kort

Er zijn verschillende typen managed hosting, in deze blog kwamen de meest bekende vormen aanbod; shared, dedicated en cloud hosting. Ongeacht het type hosting, werk je meestal met een Virtual Private Server (VPS). De belangrijkste aspecten van managed hosting zijn; performance, beschikbaarheid, flexibiliteit, tijdsbesparing en technische support. Voor iedere aspect zijn er controle punten waaraan je een managed hosting partij kan toetsen. De kosten van managed hosting zijn relatief aan de opbrengsten. Het heeft weinig zin om één op één prijzen te vergelijken omdat er aanzienlijk verschil kan zitten in randvoorwaarden zoals features, tools, hardware, support tijden, reactie tijden, kennisniveau en nog veel meer. Bij het zoeken naar de juiste managed hosting partij is daarom het vergelijken van de SLA’s minstens net zo belangrijk als het vergelijken van de server specificaties. Uiteindelijk is de beste hosting partij een die aansluit bij jouw wensen en dit kan voor iedere bedrijf verschillend zijn. Hopelijk kan je met de gepresenteerde handvatten een wel overwogen keuze maken!

Het moet gewoon goed zijn!

Als je het onderstaande formulier invult helpen we je graag met al je vragen of test onze managed hosting via een gratis trial >_

Twijfel je nog over welke managed hosting het beste bij jou bedrijf past? Stel je vragen aan de experts

avatar van Danny
Danny staat klaar om je te helpen
Naar contactpagina

"*" geeft vereiste velden aan