terug naar blogs

Haal meer uit je mensen met talentontwikkeling

Afbeelding voor Haal meer uit je mensen met talentontwikkeling
avatar van Colin
auteur
Colin
auteur
avatar van Colin
Colin
info
16 november 2021 leestijd 4 minuten

“Sociale talenten? Die vind je hier niet, we blijven IT’ers!”, grapte Colin toen we voor het eerst aan de slag gingen met talentontwikkeling. Boy was he wrong. Maar als je niet weet waar te zoeken, mis je kansen. Daarom gingen wij aan de slag met talentontwikkeling. Colin vertelt je waarom en wat ons dat gebracht heeft.

Als technisch georiënteerde organisatie namen wij jarenlang mensen aan vanwege hun technische skills. Maar we merkten langzamerhand ook dat we niet alléén technisch talent nodig hadden. Maar hoe vind je iemand die technisch én sociaal vaardig is? Die goed is in klantcontact én een strakke planning kan bijhouden? Of zoek je dan naar een eenhoorn en moet je dat helemaal niet willen? Hoe laat je mensen echt shinen? Ik neem je graag mee in onze gedachten rondom talentontwikkeling.

Als de procesdenkers die wij zijn, zochten we een manier om de verschillende rollen én bijbehorende talenten in een organisatie te duiden. Want – kan ik me echt niks bij voorstellen – waarom is niet iedereen gelukkig met fulltime developen? Hoe ontdek je welke (verborgen) talenten je medewerkers hebben en hoe en speel je daarop in? Wij gingen aan de slag met de TMA Analyse – perfect voor wie DISK of MIBT niet genoeg diepgang vindt hebben. Alle medewerkers vulden een vragenlijst in: dat was een nulmeting om te kijken naar hun talenten. Werk je planmatig of zoek je de afwisseling? Ben je een teamplayer of een zelfstandige ster? Wat zijn je drijfveren en sluit jij goed aan bij een bepaalde rol? (Pro-tip: die vragenlijst hebben we inmiddels ook in ons sollicitatieproces verwerkt – niet doorslaggevend, maar helpt wel om op de goede dingen door te vragen!).

Het resultaat?

We merkten dat sommige mensen dingen deden, waar ze eigenlijk meer moeite voor moeten doen dan ze zouden willen. Dingen die ze ook helemaal niet leuk bleken te vinden. De uitkomst van de analyse gaf ons handvaten om dieper in gesprek te gaan met collega’s. Zo konden we ze helpen te doen waar ze vanuit ze natuurlijke eigenschappen al goed in zijn. Voorkwamen we een hoop stress mee, en op lange termijn ook uitval.

Per team gingen we aan de slag met elkaars talenten. Zo weet het hele team waar iedereen sterk in is en kunnen we skills op elkaar afstemmen. In plaats van een collega op planningscursus sturen, laten we ‘m lekker met klanten praten. En de collega die helemaal gelukkig wordt van strakke overzichten, ondersteunt ‘m. Soms ontbreekt er een element in een team: dan kun je dat maar beter herkennen, zodat je iemand kunt vinden om dat aan te vullen en je team zo te versterken. Maar het werkt ook een stuk lekkerder, want je hoeft niemand te ‘sturen’ op iets waar ze geen aanleg voor of zin in hebbens. Deze aanpak vergt wel iets, van medewerkers én van het management. Want je moet er wel keihard voor willen gaan met z’n allen.

Talentontwikkeling en jouw vacature

Zonde eigenlijk: ‘werken aan je verdere ontwikkeling’ zie je veel te weinig in vacatureteksten. Daar is veel winst te behalen: steeds meer onderzoek laat zien dat het loont om talentgericht te werken en sterke kanten van medewerkers te benadrukken. Stop niet veel moeite om van een 4 een 6 te maken, maar geef een 8 vleugels en hij wordt vanzelf een 10. (En die 4? Die scoort op andere vlakken vast een 8!)

Voor Rootnet was deze nieuwe aanpak een eyeopener. We zijn veel bewuster bezig met talent- en persoonlijke ontwikkeling. Investeren in opleidingen en trainingen voor medewerkers. Past je ambitie bij wie je bent en hoe je in elkaar zit? Dan zorgen we ervoor dat je daarop kunt shinen! Nog lekkerder in je vel, nog meer plezier uit je werk. En een sterkere organisatie.