terug naar blogs

Nimma.codes: Dé developer community in Arnhem en Nijmegen

Nimma.codes 28-02-2023 bij Rootnet
avatar van Marlou
auteur
Marlou
auteur
avatar van Marlou
Marlou
Nimma.codes Rootnet Edition
2 maart 2023 leestijd 2-3 minuten

Wij delen graag kennis. Met klanten maar vooral met developers. Daarom werd 28 februari de Nimma.codes meetup deze keer gehost bij Rootnet. Nimma.codesis een developer community opgezet om software developers dichter bij elkaar te brengen en vooral ook om van elkaar te kunnen leren. Hier sprak onze eigen Joop Lammerts over Agile werken en Karl van Heijster leerden ons hoe descriptieve tests onze documentatie altijd up-to-date kan houden.

Hongerige developers

Developers snakken niet alleen naar nieuwe kennis. Pizza gaat er ook altijd wel in. Natuurlijk voldoen we rijkelijk aan die voorwaarden (en de dagen daarna..) Na de pizza en een drankje was het de beurt van onze collega Joop om zijn talk te houden.

Talk1: Your agile is broken and here is how to fix it

Het statement van de avond was al gelijk gemaakt. Joop zijn talk ging over “Our agile is broken, and here is how we are trying te fix it.” Elke developer herkent het wel, feature requests die met hoge prio gebouwd moesten worden. Maar vervolgens een maand later weet niemand meer waarom het ook alweer zo belangrijk was. Your agile is broken. How we are trying to fix it?

Dat begint bij wat het werk van een developer nu daadwerkelijk inhoudt. De groep was het erover eens; “Beslissingen maken om problemen op te lossen met software!”. Aangezien dit complexe beslissingen zijn vertelde Joop dat we moeten blijven kijken naar hoe je zo snel mogelijk weet dat je op de juiste weg zit. Scrum zou je hierbij moeten helpen. Maar omdat we vergeten zijn dat software ontwikkelen lastig is, ontstaat de kans dat je Scrum verkeerd inzet. Volgens Joop moeten we stoppen met tijd verspillen aan inschattingen en backlog refinement meetings bij Scrum. Begin met het kleiner maken van issues, zodat je snel weet of wat je doet ook het correcte is om te doen.

How to try to fix it:

  • Begin met het houden van reviews
  • Verzamel feedback
  • Vraag naar het probleem
  • Maak geen schattingen meer, focus op het resultaat
  • Neem de stakeholders ook mee in het proces
  • Richt je op de waarde. Wat is de kleinste stap die vandaag al gemaakt kan worden om er zeker van te zijn dat het de juiste kant opgaat.

Talk2: Altijd up to date documentatie met maximaal descriptieve tests

Karl was de tweede spreker van de avond die vertelde over het belang van descriptieve tests. Er is gelachen over herkenbare situaties zoals de chaos die developers ervaren als er geen documentatie is over de codebase van een overgenomen project.

De meeste developers vinden nieuwe features bouwen interessanter dan het schrijven en onderhouden van documentatie. Ze zijn ervan overtuigd dat hun code duidelijk genoeg is om zichzelf te documenteren. Maar dat blijkt in de praktijk tegen te vallen, meende Karl.

Dan komen descriptieve tests nog om de hoek kijken. Door extra aandacht te besteden aan de scope en leesbaarheid van je tests, kun je deze transformeren van eenvoudig validatiemechanisme naar gezaghebbende bron van informatie voor ontwikkelaars.

Ben jij er de volgende keer bij?

De volgende nimma.codes meetup staat onder voorbehoud op 28 maart gepland. Maar je kan je alvast aanmelden op de meetup pagina.

gerelateerde blogs

Voor als je nog niet uitgelezen bent