terug naar blogs

Ansible Operator Workshop

Afbeelding voor Ansible Operator Workshop
avatar van Colin
auteur
Colin
auteur
avatar van Colin
Colin
info
11 juni 2019 leestijd minuten

Zaterdag 8 juni opende we onze deuren voor een meetup over Ansible Operators. Michael Hrivnak van Red Hat gaf de aanwezige een 6 uur durende onhands workshop over Kubernetes, OpenShift en natuurlijk het thema zelf, Ansible Operator.

Voor een goede context van Ansible Operators gaat Michael in zijn presentatie eerst in op het Kubernetes platform in combinatie met Red Hat’s eigen OpenShift.

Kubernetes

Kubernetes, ook wel K8s genoemd, is een opensource oplossing voor het managen van een container/microservices platform. Hierbij is het algemene gedachtegoed dat een container een service (zoals Redis of Memcached) of slechts een onderdeel van een (web)applicatie bevat. Met dit concept is schaling en uitrol van een (web)applicatie eenvoudiger dan bijvoorbeeld volledige virtuele servers.
Bij Rootnet zijn we een groot fan van de deze microservice architectuur. We zien echter wel dat de uiteindelijke (web)applicatie dat hier gebruik van maakt daadwerkelijk volgens deze gedachtegoed opgezet moet zijn. Met het simpelweg verplaatsen van een monoliet ontwikkelde (web)applicatie naar een container creëer je geen meerwaarde. Je levert in dit scenario zelfs in met functionaliteiten die wel aanwezig zijn op een virtuele server.

Ansible

Met Ansible omschrijf je op een eenvoudige wijze wat de gewenste staat is van een omgeving voor jouw applicatie. Hierbij kun je omschrijven welke software (zoals Nginx, MariaDB) en configuratie je nodig hebt en dat de meest recente versie van jouw applicatie hierop uitgerold moet zijn.
Voor developers is Ansible een must have om Continuous delivery (CD) te implementeren. Je automatiseert de handelingen die nodig zijn om jouw applicatie uit te rollen en bent zeker van het feit dat alles aanwezig is wat je nodig hebt.

Ansible Operator

De kracht in eenvoud van Ansible kan ook worden ingezet om het Kubernetes platform aan te sturen. Met Ansible Operator omschrijf je wat nodig hebt om jouw (web)applicatie op een Kubernetes platform uit te rollen. Hierdoor worden automatisch containers opgestart, opgeschaald en weer verwijderd zoals dat nodig is om jouw (web)applicatie operationeel te houden.

Aan de slag

Met de Interactive Learning Portal van Red Hat zijn gratis courses beschikbaar zoals Ansible Operator Overview en OpenShift Playgrounds. De slides van deze talk zijn overigens online beschikbaar via de Github van Ansible Benelux. Volg de Ansible Benelux Meetup group om te zien wanneer er nieuwe talks worden gehouden.

Bij Rootnet houden we regelmatig meetups om kennis en ervaring te delen. Volg ons op Twitter of Linkedin om op de hoogte te blijven.

gerelateerde blogs

Voor als je nog niet uitgelezen bent